Disable right click

2013年10月21日 星期一

韓國人妻懷孕日記:第五次產檢

2013年10月21日(星期一)

今天要去婦科醫院檢查。因為上次醫生給我一支橙汁,叫我下次產檢要4小時前停止進食,及於覆診前一小時飲用橙汁,以便檢查有沒有妊娠糖尿病。

於是今天早上特意不吃任何早餐,空肚飲用那支橙汁....哈哈...我特登雪凍才飲,味道很甜,似有橙味的糖水。

去到婦科醫院,先要量血壓,磅重,然後拮手指驗妊娠糖尿病,結果都很正常。

之後再抽一支血作檢查有沒有貧血,檢驗結果會用手機短訊通知。

完成抽血之後,再被安排照超聲波,哈哈...見到泡菜BB食手指呀..


哈哈..泡菜BB的樣子很可愛呀...^^


醫生說泡菜BB生長正常,而且我的羊水量也很足夠。醫生吩咐我要留意BB的胎動次數,若果發現有異樣,要立刻到醫院覆診。

臨走前,我告訴醫生鐵質維他命丸差不多吃完,於是醫生再開多一樽給我。



今天照了超聲波、抽血檢驗貧血、拮手指驗妊娠糖尿病及一樽維他命丸,醫療費用82,300won(以匯率1:140計,約HK$588),因為我有고운맘卡,所以費用由資助款項內扣除。不過資助款項也用得七七八八,只剩10萬won。

12 則留言:

  1. 你真叻女, 已完全聽得明医生講咩!

    回覆刪除
    回覆
    1. 哈哈...多謝...其實都係醫生講得慢及很清楚而已..

      刪除
  2. 得返咁少錢,萬一用哂點算

    回覆刪除
  3. 得番10萬won, 可唔可以再加d錢落去架?

    回覆刪除
    回覆
    1. 無問題, 到時可以比現金或者用自己的卡

      刪除
  4. 一切正常, 健健康康, good~

    回覆刪除
  5. 回覆
    1. 我會選擇自然生, 因為會對BB好一點...^^

      刪除

謝謝各位留言,如果想以電郵收到留言回覆,請按留言方框下的「通知我」。如果訂閱後,想取消,可unclick「通知我」。